pijl

Voorganger

ritueelbegeleider bij uitvaarten en nazorg

Rondom de uitvaart

Met de secularisatie en afnemende kerkelijke betrokkenheid in Nederland is de vraag toegenomen naar voorgangers bij (niet-kerkelijke) uitvaarten. Vanuit ruime ervaring met uitvaarten van kerkelijke aard, maar ook met uitvaarten van mensen met een niet-gelovige achtergrond, kan Annette ondersteuning bieden bij de verschillende aspecten rondom de uitvaart zoals

  • in de voorbereidingen van de uitvaart: het samen met de naaste familie een in memoriam schrijven, samenstellen van een orde voor de rouwplechtigheid, het helpen bij het uitzoeken van gepaste liederen, gedichten en mogelijk een (Bijbel)tekst.
  • tijdens de uitvaart: in de rol als voorganger.
  • na de uitvaart: individuele verwerkingsgesprekken en rouwverwerking (zie onder) .

 

Begeleiding en nazorg bij overlijden

De achterkant van rouw is liefde…  (Henriëtte Doosje)

Het loslaten van een geliefde vraagt veel van de mens. Er zijn immers zoveel redenen om elkaar vast te willen houden in het leven. Liefde is daarin de belangrijkste reden. Niemand krijgt een gebruiksaanwijzing voor hoe je toch los kunt laten. En er staat geen tijd voor rouwen. Volgens het gedachtengoed van de Mönnink (Verlieskunde – H. de Mönnink) zijn er echter wel stevige rouwtaken te doen:

  1. De realiteit van het verlies onder ogen zien
  2. De pijn ervaren
  3. Zich aanpassen aan een wereld zonder de overledene
  4. De overledene emotioneel een plaats geven

Samen kunnen we op zoek gaan om dit stapje voor stapje te verkennen. Graag wil Annette je ondersteunen om door deze processen heen te gaan.

Contact